Ons volledige assortiment wijnen kan je steeds komen bekijken (en proeven!) in onze wijnhandel te Berchem (Antwerpen). We helpen je daar graag verder met het advies dat je nodig hebt!

Wist je dat we heel wat wijnen zelf importeren? Héél veel zelfs. Uit Frankrijk, Spanje, Italië en Chili. Van bij de wijnboer rechtstreeks naar en in onze wijnhandel! Hieronder kan je een overzicht vinden van deze pareltjes van domeinen.

Frankrijk

Champagne Pierre Legras is TOP! Klassiek maar TOP!! 100% Grand Cru, 100% Chouilly en 100% Chardonnay. Brioche, mokka, coupe Brésilienne, frisse zuren, mondvullend… Zoals het hoort dus.

Een vrij recente ontdekking tijdens één van mijn reizen naar mijn favoriete streek in Frankrijk, de Rhône vallei. Het gekke is dat dit Château zich bevindt op een boogscheut van het véél bekendere… Châteauneuf-du-Pape!

Maar gelukkig stroomt de Rhône er tussen in en is de wijnwetgeving in Frankrijk redelijk hilarisch. Châteauneuf-du-Pape is Vaucluse en Correnson bevindt zich in de Gard. En dat maakt een verschil in prijs maar niet in kwaliteit! De 3 voornaamste druivensoorten zijn hier aanwezig, Grenache, Syrah en Mourvèdre. Traditie en moderne technieken gaan hier hand in hand onder het deskundig oog van de familie Peyre, vertegenwoordigd door  Sandrine Sà, een lieftallige, mooie Française… De familie Peyre cultiveert in totaal 70 ha wijngaarden in de omgeving van Lirac en Tavel en vinifieert hiervan verschillende stijlen van wijnen. Van aangenaam rood fruit tot kruidige krachtpatsers.

Dit zijn misschien wel onze tweede ‘huiswijnen’. Nicolas Bourdil, eigenaar én wijnbouwer, tovert hier betaalbare, lekkere, frisse, fruitige wijnen tevoorschijn. Maar let ook op zijn vat rijping versies want die zijn echt geweldig! Ongelooflijke prijs/kwaliteit wijnen!!!

Jean².., heb jij geen type…, te vergelijken met…? Nu wel!!! ’t Was effe zoeken maar ’t is gelukt. Lekkere, ongecompliceerde Côtes du Rhône maar wel ene met kracht, karakter en fruit. ‘k geef wel toe.., de witte (Grenache Blanc) is echt wel geweldig. Zeker voor zijn prijs. ’t Hoeven niet altijd kleinschalige wijnbouwers te zijn. Er bestaan ook zéér goede ‘Cave Coöperatives’. Die van Vinsobres mag ‘r zijn.

Op weg naar één van de spannendste & avontuurlijkste wijngaarden ter wereld, de Languedoc, kwamen we uit bij de cave van Bourdic. Hier, in de zonnekamer van Frankrijk, deden we enkele fantastische ontdekkingen…, nieuwe ‘huis’wijnen! Bourdic, klein dorpje, niet ver van het magistrale Uzès (maar niet als ’t markt is…), maakt geweldige, betaalbare, kwalitatieve wijnen en die moesten we hebben. Chardonnay, Cabernet & Merlot à gogo!!!

Onze huiswijn! In wit, rosé & rood. Simpel maar lekker. Betaalbaar maar goed. Ik heb ‘de tweeling’ nog als kleine meisjes gekend in een vorig leven. Maar Audrey & Camille trekken de tradities van hun vader, Jean-Charles, door.

Dit Domein bevindt zich in Bollène op de weg naar Vaison-la-Romaine. The place to be wanneer de markt op dinsdag de hele streek op z’n grondvesten laat daveren. Althans in de zomer…, in de winter is het rustiger. Dit domein heb ik leren kennen vorig jaar tijdens een korte trip naar de Rhône vallei. Zoon en vader Gaïde leiden dit domein maar in feite is het mama Evelyne die de plak zwaait, letterlijk en figuurlijk. Ook hier zorgt de Mistral voor gezonde stokken. Dit heeft één groot voordeel… Alles wordt weggeblazen, ook allerlei ziektekiemen. Vanaf 2016 zijn alle wijnen van dit domein biologisch gecertifieerd.

Château Saint-Jean is ’n ‘specialleke’. ’t Was onze eerste rosé wijn die we toen dronken op onze eerste echte reis samen in… 1990. Naar Cannes, Hotel des Orangers in Le Suquet, met de nachtbus van Europabus. Ook ’n ervaring… We waren zelfs nog niet getrouwd… Alle zonden des Heren die op ons neerkwamen… Maar de wijn is ons wel bijgebleven. Dus jaar na jaar blijven volgen en vorig jaar tijdens de wijnbeurs in Montpellier de koe bij de horens gevat. Jaren later is dit Château nabij Manosque, in de vallei van de Durance, een vaste waarde. Les Platanes is de eigenaardige instapwijn. Pimayon rosé en rood de cuvée van het huis en Les Quatres Reines de top. En dan is er nog de cuvée Liberty van Muscat d’Hambourg… Very fresh en verrassend… Alle wijnen van dit domein zijn biologisch gecertifieerd. Jean-Guillame d’Herbès, de eigenaar, is ‘nen toffe pee’!

Tja, Séguret… Zelfs in de winter liep ik hier, samen met mijn echtgenote, onlangs alleen. Geen ziel te bekennen, behalve een hond, een dalmatiër…

Pablo is gek! Pablo is ‘crazy’!! Maar Pablo is ook geniaal!!! Pablo is jong, heeft passie, is gedreven en overtuigd van een bio dynamische controle! En veel wijngaarden heeft hij (nog) niet. En toch hij maakt bijzondere lekkere, geconcentreerde, natuurlijke wijnen en die moet ik hebben. Séguret is één van die mooiste dorpen van Frankrijk. OK, toegegeven, het is ook één van die mooiste maar ook het mooiste zit in de wijn. Alleen Pablo woont ‘achter het kasteel’, dus buiten het dorp. Spijtig… Zou wat geweest zijn anders… Grapje! Pablo maakt drie ‘cuvées’, een côtes du Rhône, een ‘Séguret’ AOC en een Roaix AOC maar daar zijn maar weinig flessen van beschikbaar. Pablo mikt op fruit, natuur en concentratie. Geen houtrijping of opvoeding hoe je wilt noemen maar ‘recht uit het hart’! En Pablo is een natuur man! Samen met zijn, nu nog kleine dochter, houdt hij een oogje in het zeil met de natuurkrachten. Soms gaat hij iets te ver.. Enkel met paard en kar door de wijngaarden om geen uitlaatgassen te hebben tussen zijn druiven… Tja…

Pablo maakt biologisch dynamische wijn, Pablo maakt ‘natuur’ wijn.., zonder al de ‘blabla’ errond (waar hebben we dit nog gehoord?).

Pablo is een prachtmens met schitterende wijnen. Wie wil ze ontdekken?

Kleine opbrengsten, respect voor de natuur en zijn geleverde producten en ook een menselijk bestaan voor al diegenen die betrokken zijn bij Cantaussel! Voilà, hier dus een domein naar mijn hart. Puur biologisch zonder al de show er rond. Respect voor de druif, het fruit van onze aarde, de wijngaarden en natuurlijk ook de mens. En het resultaat is er!!! Een schitterende, frisse, geconcentreerde Vermentino met aangename zuren. En daarbij 2 magnifieke rode cuvées van wijnstokken meer dan 25 jaar oud. Cédric Schiltz, die het domein vertegenwoordigt en van oorsprong uit de Elzas afkomstig is, scoort met zijn wijnen. Siran bevindt zich in de Minervois regio. Het Canal du Midi, Carcassone, Haut-Languedoc, Minerve… Allemaal vlakbij (naar Franse normen toch). En daar een heerlijk glas Pic Saint Martin bij (Coup de Coeur in de Guide Hachette 2017)…, mmm³…

Biologische wijn ten voeten uit.

Vouvray? Wat of waar is dat nu weer?

Jawel, vlakbij de mooie stad Tours, in de vallei van de duizend kastelen, of iets minder, of meer, de Loire! Wit, rood of rosé? Inderdaad.., maar ook schuimwijnen! Lekkere schuimwijnen, ‘méthodes traditionelles’… Champagne mag niet (meer) gebruikt worden. Weinig schuimwijnen kunnen hun mannetje staan naast goede Champagne. Buiten een paar uitzonderingen… Die van Christophe Gaudron mag er zijn. Krachtig, droog, boordevol finesse met aangename, ingetogen zuren. Een pracht van een ‘mousseux’ en die moest ik hebben. Christophe is een familie man, kan ongelooflijk goed BBQ’en en maakt nog eens fantastische wijn ook! Uit de tuin van Frankrijk! Wat wil een mens nog meer? Een glas, ja.., en een fles Domaine de Roche Blonde!!!

Christophe maakt trouwens ook een heel bijzondere ‘droge’ Vouvray. Gevinifieerd van de Chenin Blanc druif. Voor de liefhebbers, de ‘kenners’, de ‘die hards’ onder ons… Wie zei ooit dat Riesling de mooiste witte druivensoort was..? Ik denk dat Chenin Blanc wel eens een grote concurrent zou kunnen zijn… Wat Christophe met deze druif maakt, grenst aan het ongelooflijke…

Ook dit domein is ’n ontdekking van ons en heeft een BIO label. Het bevindt zich tussen Magalas en Fouzilhon in de vallei van de Lène, bijrivier van de Hérault, aan een gerestaureerde… molen. Hoe kon ’t anders. Zachte, volle rode wijnen, witte, krachtige, droge wijnen en complexe, gestructureerde cuvées. Hiervandaan komt de speciale cuvée J², 100% oude stokken Carignan, ’n specialleke…

Yves Falmet, eigenaar én wijnbouwer van dit domein, hebben we ontdekt vorig jaar in Montpellier dankzij…, de heer Muret van Domaine de Castelnau. Ook ingevoerd door ons en één van de grote toppers in ons assortiment. Christophe (Muret) zei tegen ons; ‘neem contact op met Yves, een kleinschalige wijnbouwer die denkt en handelt zoals wij, hij past bij jullie’. Zo gezegd, zo gedaan en Christophe had gelijk. Wat bewijst dat samenwerken veel voordelen kan hebben. Yves werkt volledig ‘naturel’ en maakt bijzonder lekkere, frisse, natuurlijke wijnen. Om bij na te denken maar vervelen doen ze nooit!

Mèze, mooi gelegen aan het meer van Thau, niet ver van Sète, is de thuis’haven’ van Domaine les Yeuses! Hier tovert de familie Dardé met ongebruikelijke druiven combinaties. Proef maar eens hun cuvée Ô d’Yeuses…, verrukkelijk en iets waarmee je kan uitpakken.

Mijn natte droom die is uitgekomen! Nooit gedacht of gehoopt dit prachtig domein te kunnen importeren. Maar kijk.., wonderen bestaan!!! Domaine de Cassan bevindt tussen de toppen van de majestueuze Dentelles de Montmirail. De Mistral, die hier lelijk huis kan houden, houdt de wijnstokken in optimale conditie. De familie Croset doet de rest, m.a.w. fantastische, zuivere wijnen maken.

Frankrijk – Bordeaux

Roland en Pascal (Hostens) zijn de breinen achter dit château uit Listrac, gelegen in de Médoc waar ook enkele ‘gereputeerde’ namen zich bevinden. Zeg maar Pauillac, Saint-Estephe, Saint-Julien, Margaux… Zij maken met deze wijn een ‘zachter’ type Bordeaux. De aanplant bestaat uit 80% Merlot, aangevuld met 20% Cabernet Sauvignon en dat proef je. Rond, harmonieus, geen al te harde tannine en zuren en toch véél zwart frui, tabak, cassis, potlood, sigarenkistje… Zéér mooie Haut-Médoc en ja, nog betaalbaar, althans bij JJ Wijnen! Merci, frères Hostens!

Klein domein van iets meer dan 2 ha (dus heel klein naar Bordeaux normen…), gelegen in Blaignan. In het noorden van de Médoc dus, waar meerdere kwalitatieve, betaalbare wijnen zijn terug te vinden. Maar dit Château is speciaal in zijn eenvoud en degelijkheid. En van druivensamenstelling! Enkel Merlot (100%) maakt deze wijn rond, zacht, sappig en vol, zonder stroeve bijsmaken. En ook hier 12 maanden hout opvoeding. Ook deze wijn is nu al heerlijk om drinken, niet langer bewaren dan 3 tot 5 jaar na aankoop. Deze wijn gedraagt zich perfect bij allerlei wit vlees (kip, kalkoen,..), omelet met champignons en tomaat, worst met rode kool en gebakken patatjes (mmm…). In feite neigt hij naar een goede Saint-Emilion…

Den Thierry, dat is ’n tijdje geleden… Wat ouder geworden, wat dikker maar gelukkig ook wat wijzer. Kwam hier vorig jaar (2017) binnen herkende mij direct. Thierry Gaudrie. En Thierry maakt hele lekkere Fronsac. Zacht, rond, floers…, dankzij een uitmuntende, perfect gedoseerde houtopvoeding.

Montagne, dat zich nog steeds in de schaduw van Saint-Émilion bevindt, moet zeker op kwalitatief vlak niet onderdoen voor zijn bekendere buurman. Alleen is hier alles nog wat op een normaal prijsniveau. Mooi, op fruit en hout gevinifieerde Merlot. In dit geval van Rocher Corbin. Op de kop kunnen tikken via mijne vriend Thierry van Château Moulin Haut Villars.

’n Betaalbare Saint-Émilion vinden is niet simpel, een lekkere ook niet, en betaalbaar…, oei³… Maar soms gaat ’t goed…

Spanje

Tja, Cava… Er is al zoveel Cava.. Ja, dat is waar maar er is veel weinig goede Cava… Eigenlijk is er heel veel ‘brol’ Cava met alle gevolgen van dien… Goede Cava, uitstekende Cava behoort fris te zijn, met wat ‘rondingen’, geen al te harde zuren uit natuurlijk oogpunt (niet teveel suiker toevoegen) en wat ‘brioche’ achteraan in de keelholte. Dat is lekkere Cava. Geen Cava waarvan je naar 2 glazen zegt; is er niks anders, anders (hedd’m..) krijg ik hoofdpijn…

Tja, Cava… Gelukkig is er ook nog lekkere Cava, goede Cava, frisse Cava, verrassende Cava van eigen inheemse druivensoorten.., zonder Chardonnay.

Zoals die van mij! Maximaal 9g/l restsuiker! Droog, fijn en mineraal. Uitstekend als aperitief, bij garnalen, gamba’s, toastje met zalm…

Ik moest en zou Lacuesta hebben! Niet alleen vanwege de uitstekende wijnen (hun Campeador Reserva is geweldig!!!) maar ook voor de Vermut(s), (Vermouth(s)), die gewoonweg verbluffend is/zijn van smaak. Zo fris en aromatisch lekker bitter! Schijfje citroen en/of appelsien en 2 ijsblokjes in ’n glas en mmm³… Enfin, we wijken af. Klassiek huis dat al meer dan een eeuw mee draait in de Spaanse Rioja wijn wereld. En ook deze streek mee op de ‘moderne’ Spaanse wijnkaart heeft gezet. Van Tinto joven tot Gran Reserva.., allemaal even lekker. La Rioja is groot geworden, zoals veel andere streken, door de aanleg van een spoorweg. Daarnaast was er ook in dezelfde tijd een Franse immigratie naar Spanje vanwege de alom verwoestende druifluis. En toen kwam de Spaanse burgeroorlog en was de situatie omgekeerd. En ja, van het één kwam het andere met als bekendste voorbeeld Marqués de Cáceres. Geen enkele wijngaard bezitten (bijna) maar toch de wereld veroveren. Rioja is nog steeds één van de meest toonaangevende wijnregio’s van Spanje en Martinez Lacuesta is een pionier. Blij dat ik hun wijnen mag invoeren…

Príncipe de Viana is een commercieel succes. Lekker, zacht, fris en typisch Spaans maar tegelijkertijd ook weer niet zo typisch Spaans. Wijnen uit Navarra zijn altijd wat frisser en minder zwaar en dat heeft zijn voordelen. Roble, Crianza, Reserva en ook de witte ‘Fermentado en Barrica’ mogen er zijn.

Vinitor is ’n cadootje met ’n grote strik! Voeg daarbij David Puertas, aandeelhouder, wijnbouwer en vertegenwoordiger, bij en je krijgt een succesverhaal. Vinitor herbergt een vijftal wijndomeinen die allemaal op zichzelf werken maar wel de krachten bundelen om te exporteren. Zo hoort ’t ook en daarvan kunnen wij, ik en jullie, maar van profiteren.

Italië

Ik hou van Prosecco! Lekkere Prosecco met een aangenaam natuurlijk zoetje en een lichte bitterheid in de afdronk. Belletjes wijn uit Italië! Is Prosecco nu Noord Italië of komt hij van ergens anders?

De beste Prosecco is afkomstig uit de Veneto, regio Treviso. Spumante is met belletjes, Frizzante met weinig belletjes… Toch liever Spumante, is en klinkt echter. En Prosecco is een druivensoort, weliswaar soms anders genoemd zoals Glera voor commerciële of wijnclubachtige (ik weet het toch beter…) doeleinden… Lekkere Prosecco is zacht, fruitig en verfijnd, geurend naar appel, peer, banaan, ananas en broodkruim. En ideaal voor aperitief. Kan ook gebruikt worden voor allerlei blends met likeuren.

Maar er is ook veel rommel onder de Prosecco’s. Logisch want door het ‘zoetje’ proef je de fouten niet meer. Maar als het ‘bittertje’ erdoor komt en dan nog die aangename frisheid, bingo! Zoals de deze van Ca’ di Rajo, o.l.v. Simone Cecchetto. Dit domein is een parel aan de Prosecco kroon en heeft befaamdheid gekregen door de jaren heen voor hun kwaliteit. San Polo di Piave bevindt zich ten noord oosten van Treviso. De meeste wijngaarden van Ca’ di Rajo zijn dan ook hier terug te vinden.

Dit wijnhuis bevindt zich in de Valpolicella regio, centraal gelegen tussen Verona en het Gardameer. Pedemonte is één van de voornaamste plaatsen in Valpolicella, samen met Negrar, Fumane en Marano. Hoewel het Gardameer, samen met zijn pittoreske dorpen, een echte trekpleister is en blijft (info altijd te verkrijgen bij Jean²), is hier toch méér te zien en te doen. Ook op wijngebied! Hier in de uitlopers van de zuidelijke Alpen / Dolomieten wordt er getoverd met verschillende druivensoorten zoals Corvina, Molinara en Ro(n)dinella. Onder het waakzaam oog van Claudio en Alessandro Farina worden hier fantastische wijnen geproduceerd. Farina haalt alles uit de wijngaarden waar een wijn groot van wordt : kracht, structuur, finesse, souplesse, fruit & afdronk… En wie toch behoefte heeft aan wat afkoeling, kan altijd terecht in Lazise of Torri del Benaco, idyllisch mooi gelegen aan de oever(s) van het Gardameer.

Ik hou niet van mensen die altijd zeggen dat Italiaanse wijn duur is. Dat is zo ‘goedkoop’… Overal zijn er dure en… wijnen maar alles over één kam scheren, dat pakt bij Jean² niet. Dus als bewijs, Natale Verga. Een vrij groot wijnhuis met eigen wijngaarden over heel Italië maar zij kopen ook trossen aan waarvan zij de wijn vinifiëren. Maar dit geeft veel mogelijkheden. Succesnummers zijn hun ‘huiswijnen’, Colle del Sole, de Pinot Grigio uit de Veneto en de Nero d’Avola uit Sicilië. Allemaal betaalbare klasse!

Claudia Alliata di Villafrance, een Siciliaanse schone, staat momenteel aan het hoofd van dit schitterend domein, gelegen in het westen van Sicilië. Want juist daar wringt soms een schoentje… De meesten onder ons kennen enkel Sicilië van de oostkant met de majestueuze Etna. Een reus van een vulkaan, heer en meester over dit deel van de Middellandse Zee. En ja, ook hier bevinden zich talloze wijngaarden, mooi aangeplant op de flanken van de soms brullende, stomende en bevende Etna. Maar vooral de westkant van Sicilië doet in wijnmiddens van zich spreken. Marsala is een lichtpunt in de duisternis met zijn typische wijn en Trapani kennen we van de luchthaven via Ryanair maar toch.., dan kan het wel eens ophouden met de kennis over dit deel van Sicilië. En toch.., golvend landschap, rustige bijna uitgestorven dorpjes, aangenaam klimaat, mooie wijngaarden… Sicilië is een virus, een gevaarlijk virus want éénmaal aangetast, is er geen weg meer terug. Beklijvend, verrassend, cultureel, onvoorspelbaar. Zo ook de wijnen en de druivensoorten met als één grote koning, de Nero d’Avola druif. Het gekke is dat Avola aan de oostkust is gelegen waar er bijna geen wijngaarden zijn… ‘k Heb het juist vermeld.., onvoorspelbaar…

Tenuta di Collosorbo is een vrouwelijk imperium. ‘Mama’ Giovanna heerst sinds 1995 over dit prachtig domein, samen met haar dochters Laura & Lucia. Hier maken zij klassieke maar schitterende Toscaanse wijnen. Van de klassieke Rosso & Brunello di Montalcino tot speciale cuvées waar ook niet alleen Sangiovese de dienst uitmaakt maar ook Merlot, Syrah & Cabernet Sauvignon. Zo verkrijgen zij meer diversiteit en smaak in hun wijnen. De wijnen van Collosorbo zijn geen geweldenaars, ze zijn eerder licht, bescheiden maar zitten wel boordevol finesse, zachte diepgang en een uitmuntende structuur. De Italiaanse, hier dus Toscaanse kracht? Ik denk het wel… Dit alles gebeurt onder het waakzaam oog van het dorp, Castelnuovo dell’Abate maar vooral de Abbazia di Sant’Antimo. Op deze plek worden regelmatig concerten gehouden van spirituele aard. Misschien daarom dat de wijnen van Collosorbo zo lekker zijn…

Chili

Met heel veel plezier kan ik de wijnen van dit fantastisch domein terug in Antwerpen en grote omgeving aanbieden. En daar ben ik heel fier op! Want Viña Errázuriz is één van de drie beste domeinen in Chili. Prachtig gelegen in de vallei van de Aconcagua rivier onder het oog van de gelijknamige hoogste berg op het Zuidelijk halfrond.

Het domein staat o.l.v. Eduardo Chadwick en Francisco Baettig, de ‘wijnmaker’ zoals deze functie in dit deel van de wereld wordt genoemd. Francisco maakt verschillende stijlen van wijnen in verschillende ‘ranges’. Een term uit de Nieuwe Wereld om de verschillende kwaliteitsfactoren aan te duiden. Maar ja, ook het prijsverschil natuurlijk.

Maar toch, voor menig wijnliefhebber met ‘open mind’ een walhalla aan smaken en stijlen.., een echte speeltuin dus.

Het staat niet echt op het etiket maar voor de Chilenen is dit dan ook een uitgemaakte zaak, duurzame wijnbouw met oog voor onze planeet is méér dan normaal. En daar doen ze dan ook alles voor…